Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
Ανασκαφές > Ιστορία των Ανασκαφών > Αττική


  Σκάλα Ωρωπού

  ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ (1996-2003)

  Οι ανασκαφές στη Σκάλα Ωρωπού (οικόπεδο Ο.Σ.Κ.) διενεργούνται κάθε καλοκαίρι από το το 1996 έως σήμερα, υπό τη διεύθυνση του Αναπλ. Καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Αλ. Μαζαράκη Αινιάνος υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Εκτός από την Αρχαιολογική Εταιρεία, η ανασκαφή χρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Ψύχα, Ι. Κωστοπούλου, Institute for Aegean Prehistory και Shelby White - Leon Levy Program for Archaeological Publications. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλύπτει τα έξοδα των πολυάριθμων φοιτητών του τμήματος ΙΑΚΑ που μετέχουν στις ανασκαφές.

  Βασιζόμενοι τόσο στις φιλολογικές μαρτυρίες (Θουκυδίδη [ΙΙ, 23, 3], Αριστοτέλη [Στ. Βυζ. λ. Τανάγρα, Ωρωπός και Αrist. Fr. 613 Rose] και Στράβωνα [ΙΧ, 404]), όσο κατά αρχαιολογικά δεδομένα, ο προκλασικός Ωρωπός θα πρέπει να ταυτιστεί με την ομηρική Γραία (Ιλιάδα Β, 498).

  Στον Κεντρικό Τομέα της ανασκαφής ήρθε στο φως ένα εκτεταμένο συγκρότημα εργαστηρίων για την κατεργασία μετάλλων, που ήταν σε χρήση από τα μέσα του 8ου έως τα τέλη του 7ου αι. π.Χ.

  Φαίνεται πώς οι συχνές και ενίοτε καταστρεπτικές πλημμύρες ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν οριστικά το συγκεκριμένο χώρο και να μετακινηθούν αρχικά νοτιότερα, και μερικές δεκαετίες αργότερα, ύστερα από νέες πλημμύρες, ανατολικότερα, στη θέση της πόλης του Ωρωπού των κλασικών χρόνων, ενώ στην περιοχή του προκλασικού οικισμού αναπτύχθηκε το Δυτικό νεκροταφείο της νέας πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ο Ωρωπός πλήττεται και πάλι από τις πλημμύρες.

  Τόσο στο Δυτικό όσο και στον Κεντρικό Τομέα της ανασκαφής διαπιστώθηκε η παρουσία επτά επάλληλων φάσεων, η πρώτη δίχως αρχιτεκτονικά λείψανα, που εκτείνονται, όπως πιστοποιούν τα κινητά ευρήματα, από τα μέσα του 8ου έως και τα τέλη περίπου του 7ου π.Χ. αι. Αξίζει πάντως να μνημονευτεί ότι στον Δυτικό τομέα συλλέχτηκαν και μεμονωμένα ευρήματα του τέλους του 10ου και του 9ου αι. π.Χ. Συνεπώς, η χρονολόγηση της αρχαιότερης ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο συμβαδίζει τώρα με εκείνην που πιστοποίησε η ανασκαφή της Αλίκης Δραγώνα στο οικόπεδο του Ο.Τ.Ε., περίπου 700 μέτρα ανατολικότερα. Τουλάχιστον δύο ακόμη αρχιτεκτονικές φάσεις ανάγονται στον 6ο π.Χ. αι. (Φάσεις 8-9).

  Έκθεση ευρημάτων στον Ωρωπό: επισκεφθείτε το website

  Ωρωπός και Εύβοια κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους

  Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν

  Σχετικά αρχεία
  Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας

   
   Εὐθύμιος Ν. Τσιγαρίδας, ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑΩΝ ΤΗΣ KΑΣΤΟΡΙΑΣ (12ος-16ος αἰώνας) (BAE317), Βιβλιοθήκη τῆς ἐν Ἀθήναις Ἀρχαιολογικῆς Ἑταιρείας, Ἀθῆναι 2018, 24,5 Χ 33,5 ἑκ., σ. 608, εἰκ. 290, ISBN 978-618-5047-38-2
    

  Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης
   

    Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα