Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
 
Επικαιρότητα


Σχολή Ιστορίας της Τέχνης 2017-2018

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 ώρα 6 μ.μ.

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν μοναδική μαρτυρία της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και θεοτήτων. Στα σύντομα κείμενά τους, οι επισκέπτες του μαντείου του Διός και της Διώνης από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο αναζητούν την συμβουλή του θεού σχετικά με ποικίλα προσωπικά, επαγγελματικά και θρησκευτικά ζητήματα. Πάντως, τόσο η ανάγνωση όσο και το περιεχόμενο των ελασμάτων συχνά παρουσιάζουν προβλήματα ερμηνείας, λόγω της αποσπασματικής διατήρησής τους και της έλλειψης πληροφοριών για την λειτουργία του μαντείου.
Μετά από μία σύντομη ανασκόπηση του υλικού, το πρώτο μέρος της ομιλίας θα είναι αφιερωμένο στις ερωτήσεις των πιστών προς τον θεό· με ποιον τρόπο αυτές διατυπώνονται και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν, δηλαδή ποιες ανησυχίες προσπαθούν να κατευνάσουν και ποιες απορίες να ξεδιαλύνουν με την βοήθεια της θείας παντογνωσίας. Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν αναλυτικότερα συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία φανερώνεται έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα, κυρίως εκείνα που αντικατοπτρίζουν τον φόβο των πιστών μήπως οι πράξεις τους προκαλέσουν τη θεία οργή και τιμωρία, στοιχείο που αποτελεί εν γένει βασικό χαρακτηριστικό της αρχαίας θρησκείας.

Ομιλήτρια είναι η κ. Elena Martín González, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η κ. Martín González σπούδασε κλασική φιλολογία στο Valladolid και τη Salamanca. Έχει υπάρξει υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Valladolid και έχει γράψει μελέτες για θέματα επιγραφικής και διαλεκτολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη της γλώσσας των αρχαϊκών επιγραφών σε πεζό λόγο και στην δημοσίευση των επιγραφών της Μακεδονίας.

 

Οι επιγραφές και οι εξωτερικές σχέσεις των πόλεων

Στη σημερινή ομιλία θα γίνει αναφορά στις σχέσεις ανάμεσα σε πόλεις-κράτη, αλλά και ηγεμόνες, όπως αυτές τεκμηριώνονται από επιγραφές συνθηκών, συμμαχιών, διαγραμμάτων ηγεμόνων και ψηφισμάτων δήμων. Τα κείμενα αυτά ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων πόλεων και τα εσωτερικά πράγματα συμμαχίδων ή υποτελών πόλεων, κοινών ή και πολιτικών μερίδων. Από τις παρουσιαζόμενες επιγραφές θα διαφανεί η εγγενής σχέση των επιγραφικών και φιλολογικών κειμένων, η αξία των πρώτων για τη συμπλήρωση των γνώσεων που παρέχουν τα δεύτερα, αλλά και τα νέα εντελώς άγνωστα στοιχεία τα οποία προσφέρουν οι επιγραφές για την ιστορική σύνθεση· ιδιαιτέρως θα τονιστεί η αναγκαιότητα να συνεξετάζονται, γλωσσικά πρωτίστως, επιγραφές και φιλολογικά κειμένα για την ερμηνεία αμφοτέρων.

Ομιλητής είναι ο κ. Άγγελος Π. Ματθαίου (δ.Φ.), επιγραφικός, γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας. Ο κ. Ματθαίου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και εκ των ιδρυτών και μελών της εκδοτικής επιτροπής του αρχαιογνωστικού περιοδικού HΟΡΟΣ. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μονογραφιών και άρθρων και έχει επιμεληθεί πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των αρχαίων ελληνικών επιγραφών και της αττικής τοπογραφίας.
  Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας
 

 
 Σ. Δάκαρη, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδη. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης. Των ανασκσφών Δ. Ευαγγελίδη. Τόμος Ι. Επίγραφές 1-2220. Τόμος ΙΙ. Επιγραφές 2221-4216. Επιμέλεια Σωτήρη Τσέλικα. Ευρετήριο Γεωργίου Παπαδόπουλου. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 285, 286. Αθήναι 2013. τόμος Ι (ΒΑΕ285). 2
  

Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης.
 


  Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα