Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
 
Επικαιρότητα


Σχολή Ιστορίας της Τέχνης 2017-2018

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 6 μ.μ.

Εξομολογητικές επιγραφές. Ιάματα.

Πολλές κατηγορίες επιγραφών παρέχουν πληροφορίες για την αρχαία λατρεία και τις θρησκευτικές αντιλήψεις: ύμνοι, αφιερώματα, ιεροί νόμοι, χρησμοί, ερωτήματα σε μαντεία, κατάλογοι ιερέων, επιγραφές σχετικές με λατρευτικά σωματεία, ψηφίσματα σχετικά με την οργάνωση εορτών και αγώνων κ.ά. Στη σημερινή ομιλία θα παρουσιαστούν δύο πολύ ιδιαίτερες ομάδες επιγραφών, που έχουν ξεχωριστή σημασία για την κατανόηση τόσο των αντιλήψεων σχετικά με τις ιδιότητες των θεών και τη θεία δίκη, όσο και της νοοτροπίας των λάτρεων: τα ἰάματα και οι λεγόμενες εξομολογητικές επιγραφές. Τα ιάματα είναι συλλογές αφηγήσεων θαυματουργικών θεραπειών που έχουν σωθεί σε Ασκληπιεία στην Επίδαυρο, τη Λεβήνα και τη Ρώμη (4ος αι. π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.) και σχετίζονται με ατομικές αφηγήσεις από αφιερώματα πιστών. Στις λεγόμενες εξομολογητικές επιγραφές από τη Λυδία και τη Φρυγία της Μικράς Ασίας (1ος - 3ος αι. μ.Χ.) λάτρεις εξομολογούνται παραπτώματά τους ή αμαρτίες συγγενών, πιστεύοντας ότι αρρώστιες και διάφορες ατυχίες της καθημερινής ζωής αποτελούν θεϊκή τιμωρία. Η μελέτη αυτών των κειμένων αλλά και των εικονιστικών παραστάσεων που μερικές φορές τα συνοδεύουν αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές των αρχαίων ελληνικών αντιλήψεων για το θείο και της σχέσης της θρησκείας με το συναίσθημα.

Ομιλητής είναι ο κ. Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής αρχαίας ιστορίας και κλασικών σπουδών του Institute of Advanced Study στο Princeton. Ο κ. Χανιώτης σπούδασε στην Αθήνα, τη Βόννη και τη Χαϊδελβέργη, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική επιγραφική, η ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η ελληνιστική ιστορία, η ιστορία της Κρήτης και η ιστορία της ρωμαϊκής ανατολής. Είναι εκδότης διεθνών επιστημονικών περιοδικών και σειρών μελετών. Έχει γράψει πολυάριθμες μελέτες και έχει τιμηθεί με μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, της Οξφόρδης και της Νέας Υόρκης, καθώς και στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικά προγράμματα και έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης, ξένο μέλος της Φινλανδικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος της Academia Europaea. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Του έχει απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και άλλων επιστημονικών ενώσεων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Archaeological Society Foundation και πολλών άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων.
  Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας
 

 
 Σ. Δάκαρη, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδη. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης. Των ανασκσφών Δ. Ευαγγελίδη. Τόμος Ι. Επίγραφές 1-2220. Τόμος ΙΙ. Επιγραφές 2221-4216. Επιμέλεια Σωτήρη Τσέλικα. Ευρετήριο Γεωργίου Παπαδόπουλου. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 285, 286. Αθήναι 2013. τόμος Ι (ΒΑΕ285). 2
  

Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης.
 


  Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα