Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
 
Επικαιρότητα


Σχολή Ιστορίας της Τέχνης 2017-2018

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 ώρα 6 μ.μ.

«Επιγραφική και φυσικός κόσμος»

Η δομή της ομιλίας στηρίζεται σε τρεις άξονες.
1. Επιγραφική και οικολογία: Παραδείγματα επιγραφών σχετικών με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κατά κανόνα σε ιερούς χώρους, αλλά και δομημένους αστικούς χώρους --τήρηση της καθαριότητας, προστασία των υδάτινων πόρων, μέτρα υγιεινής, προστασία του πρασίνου, αστυνομικά μέτρα για καταπατητές κλπ.
2. Επιγραφική και φυτικός κόσμος: Φυτωνυμικές επικλήσεις και λατρευτικά επίθετα θεών. Φυτά και μυθολογία. Ιερά άλση και δένδρα, δενδρολατρεία. Δάση και εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. Δενδροκαλλιέργειες και φυτείες, εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων. Αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα. Φυτωνυμικά τοπωνύμια και ανθρωπωνύμια.
3. Επιγραφική και ζωικός κόσμος: Ζώα σύμβολα θεών. Ιερά ζώα και θυσίες. Οικόσιτα ζώα και κοπάδια. Φυλακτήρια ζώων. Αναθήματα για την καλή υγεία των ζώων. Άγρια ζώα και κυνήγια. Πολεμικά ζώα. Ζώα και θηρία του ιπποδρόμου. Κτηνίατροι αλλά και ζώα θεραπευτές. Έντομα, πτηνά και θαλάσσιος κόσμος. Ποινές για ζώα που προκαλούν ζημίες ή κακώσεις. Ονόματα και επιτύμβια ζώων.

Ομιλητής είναι ο κ. Χαράλαμπος Κριτζάς, επίτιμος Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου. Ο κ. Κριτζάς σπούδασε αρχαιολογία στην Αθήνα και επιγραφική και διαλεκτολογία στο Παρίσι. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1970 ως το 2005 (κεντρική υπηρεσία, εφορείες αρχαιοτήτων Αργολιδοκορινθίας, Ηρακλείου, Αθηνών και τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου). Έχει περισσότερες από εκατό επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικείμενο κυρίως την επιγραφική και την υποβρύχια αρχαιολογία και είναι εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων.
  Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας
 

 
 Σ. Δάκαρη, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδη. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης. Των ανασκσφών Δ. Ευαγγελίδη. Τόμος Ι. Επίγραφές 1-2220. Τόμος ΙΙ. Επιγραφές 2221-4216. Επιμέλεια Σωτήρη Τσέλικα. Ευρετήριο Γεωργίου Παπαδόπουλου. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 285, 286. Αθήναι 2013. τόμος Ι (ΒΑΕ285). 2
  

Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης.
 


  Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα