Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
 
Επικαιρότητα


Δελτίο Τύπου - Press Release

 

(English Version of Press Release)

Η Kaspersky Lab και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία διευρύνουν τη συνεργασία τους για τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

21 Ιουνίου 2016

Κατανοώντας τη σημασία της ανάδειξης των πολιτισμών του παρελθόντος προς όφελος των μελλοντικών γενεών, η Kaspersky Lab συνεχίζει τη συνεργασία της με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου του Ακρωτηρίου και τη διάσωση των ερειπίων του ιστορικού Κυκλαδικού/Μινωικού οικισμού στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης. Η Kaspersky Lab είναι χορηγός μιας σειράς δραστηριοτήτων, με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να προχωρήσουν το έργο τους. Μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των ανασκαφών, η διατήρηση των πανέμορφων τοιχογραφιών και η μελέτη στερέωσης των κτισμάτων.

 

Η συνεργασία μεταξύ της Kaspersky Lab και της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ξεκίνησε το 2015, όταν η εταιρεία προχώρησε στη χορηγία της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Το έργο έχει επεκταθεί και η Kaspersky Lab, αναγνωρίζοντας τη σημασία του, παρέχει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της έρευνας τους. Το έργο επικεντρώνεται τώρα στη συλλογή νέων στοιχείων σχετικά με τον αρχαίο πολιτισμό και τον οικισμό στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης.

 

Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, εξήγησε τη σημασία του έργου: «Το Ακρωτήρι είναι ένα εξαιρετικά αξιόλογο αξιοθέατο. Είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα και υπάρχει η απειλή ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί αν δεν συντηρηθεί από τους αρχαιολόγους. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα της τοποθεσίας, καθώς η ανασκαφή είναι πιθανό να φέρει νέα εκθέματα στο φως. Είμαι πολύ περήφανος που μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την ερευνητική διαδικασία, καθώς και τη διατήρηση αυτού του καταπληκτικού μέρους για τις μελλοντικές γενιές».

Η συνεργασία της Kaspersky Lab με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία θα υποστηρίξει διάφορες φάσεις του έργου στο Ακρωτήρι. Η πρώτη φάση θα αποτελείται από ανασκαφές στην Οικεία των Θρανίων, κοντά στο κτήριο Ξεστή 3, όπου και βρέθηκε το χρυσό ειδώλιο αιγάγρου το 1999. Επειδή αυτό αποτελεί το μοναδικό χρυσό αντικείμενο που έχει ανακαλυφθεί στο Ακρωτήρι μέχρι τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα και ανασκαφή θα τους βοηθήσει να βρουν ένα βωμό.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει εργασίες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των τοιχογραφιών από το Μέγα Κλιμακοστάσιο του κτηρίου Ξεστή 4. Στη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών, αρκετές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα των κατακερματισμένων τοιχογραφιών ανακτήθηκαν εδώ, αλλά πολλά τμήματά τους δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Οι τοιχογραφίες αυτές διακοσμούσαν κάποτε τους τοίχους, πλαισιώνοντας όλα τα πατώματα της σκάλας, με το πλατύσκαλό της να εκτιμάται ότι θα κάλυπτε συνολική επιφάνεια περίπου 90 τετραγωνικών μέτρων. Η Kaspersky Lab έχει ήδη υποστηρίξει την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διατήρηση του τμήματος από τον Ανατολικό και Βόρειο τοίχο του πλατύσκαλου στο δεύτερο όροφο (περίπου 12,50 τετραγωνικά μέτρα). Φέτος, το έργο θα καλύψει το επόμενο τμήμα παρόμοιου μεγέθους, δηλαδή τους Βόρειους και Νότιους τοίχους του τέταρτου πατώματος της σκάλας.

Επίσης, η Kaspersky Lab είναι χορηγός των εργασιών συντήρησης των κτισμάτων. Το αρχαίο σύστημα των ξύλινων κτιριακών ενισχύσεων αποσυντίθεται, παραμορφώνοντας τμήματα τοίχων και δαπέδων. Μέτρα διάσωσης λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τη δεκαετία 1960-70, αλλά η συμπεριφορά των μνημείων στο πέρασμα του χρόνου, σε συνάρτηση με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και τους σεισμούς, δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως. Η Kaspersky Lab είναι χορηγός της επιτόπιας χαρτογράφησης της παρούσας κατάστασης διατήρησης των ερειπίων και της ανάλυσης και ταξινόμησης των δεδομένων που συλλέγονται για τα μνημεία, ώστε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για τη διάσωση των κτισμάτων από τη φθορά.

 

«Η υποστήριξη που λαμβάνουμε από την Kaspersky Lab μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας σε διάφορες κατευθύνσεις ταυτόχρονα – και είμαι πολύ χαρούμενη που η συνεργασία μας με την εταιρεία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά», σχολίασε η Δρ. Ντόρα Βασιλικού, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Και συνέχισε: «Η συμβολή στην επιστήμη και στη μελέτη του αρχαίου πολιτισμού είναι απαραίτητη κι ελπίζω ότι όσο περισσότερα θα ανακαλύπτουμε, τόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ακρωτηρίου».

 

Ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας, Διευθυντής της Ανασκαφής του Ακρωτηρίου, πρόσθεσε: «Το Ακρωτήρι είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση για μένα και για πολλούς ανθρώπους που εργάζονται εδώ. Συνεχίζουμε το έργο, προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τους κατοίκους του νησιού, που έζησαν εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που βλέπω ότι η Kaspersky Lab ενδιαφέρεται για το έργο μας και είναι έτοιμη να το υποστηρίξει μακροπρόθεσμα. Η εταιρεία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την επιστημονική μας έρευνα. Συζητάμε ήδη τα σχέδια για το μέλλον, καθώς ελπίζω ότι η Kaspersky Lab θα αποτελέσει μακροπρόθεσμο συνεργάτη μας, όταν αναφέρομαι σε μια μελλοντική συνεργασία».

Σχετικά με την Kaspersky Lab

Η Kaspersky Lab είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας στον κόσμο. Από το 1997, η βαθιά τεχνογνωσία της εταιρείας στον τομέα των απειλών και η εξειδίκευσή της στον τομέα της ασφάλειας μετατρέπονται διαρκώς σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας για την προστασία επιχειρήσεων, κρίσιμων υποδομών, κυβερνήσεων και καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφάλειας της εταιρείας περιλαμβάνει κορυφαία προστασία τερματικών συσκευών  και μια σειρά εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας για την καταπολέμηση εξελιγμένων και εξελισσόμενων ψηφιακών απειλών. Πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες προστατεύονται από τις τεχνολογίες της Kaspersky Lab, ενώ  βοηθάμε και 270.000 εταιρικούς πελάτες να  προστατεύουν  ό, τι έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.kaspersky.com.

Kaspersky Contact

Μανώλης Μαρκουλάκης
Advocate/ Burson-Marsteller
210 6931000
mmarkoulakis@advocate-bm.gr
  Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας
 

 
 Σ. Δάκαρη, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδη. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης. Των ανασκσφών Δ. Ευαγγελίδη. Τόμος Ι. Επίγραφές 1-2220. Τόμος ΙΙ. Επιγραφές 2221-4216. Επιμέλεια Σωτήρη Τσέλικα. Ευρετήριο Γεωργίου Παπαδόπουλου. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 285, 286. Αθήναι 2013. τόμος Ι (ΒΑΕ285). 2
  

Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης.
 


  Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα