Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018
 
Kεντρική σελίδα
H εταιρεία
Σκοπός
Ίδρυση
Ιστορία
Διάρθρωση
Πρόσωπα της Εταιρείας
Χορηγοί
The Archaeological Society Foundation
Επιστημ. Υπηρεσίες
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Ωράριο λειτουργίας
Ανασκαφές
Πρόσφατες Ανασκαφές
Ιστορία των Ανασκαφών
Αναστηλώσεις
Μουσεία
Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
ΕΣΠΑ
Διακηρύξεις
Διαβουλεύσεις
Διασυνδέσεις
ΕπικοινωνίαΟ ΜΕΝΤΩΡ
3μηνιαία έκδοση
 

Copyright © 2003
Η Εν Αθήναις
Αρχαιολογική Εταιρεία
All rights reserved

σχεδίαση & ανάπτυξη από:
 
Δημοσιεύσεις > Μονογραφίες > Αναλυτικά
  Κύθηρα. Το Μινωικό Ιερό Κορυφής Στον Αγιο Γεώργιο Στο Βουνό. 1. Τα προανασκαφικά και η ανασκαφή (ΒΑΕ271)

  Γιάννη Σακελλαράκη

  Κύθηρα
  Το Μινωικό Ιερό Κορυφής Στον Αγιο Γεώργιο Στο Βουνό
  1. Τα προανασκαφικά και η ανασκαφή

  Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 271
  Αθήναι 2011
  14Χ20 εκ. σ. 345
  ISSN 1105-7785
  ISBN 978-960-8145-84-9  /  978-960-8145-85-6

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Νέα έκδοση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας
  Γιάννη Σακελλαράκη: Κύθηρα. Το μινωϊκό ιερό κορυφής στον Αγιο Γεώργιο στο Βουνό. Τόμος Ι, σελ. 345. Εικονογραφημένο

  Ο Αδωνις Κύρου στις αρχαιολογικές περιπλανήσεις και αναζητήσεις του επεσήμανε την ύπαρξη άφθονων οστράκων και άλλων αρχαίων γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη θέση «στο Βουνό» στα Κύθηρα. Το ανακοίνωσε στον Γιάννη Σακελλαράκη ο οποίος έκρινε ότι ο τόπος άξιζε μια συστηματική ανασκαφή, κάτι που πραγματοποίησε με τη γνωστή του θεληματικότητα και επιστημοσύνη. Έχοντας ως συνεργάτες δόκιμους αρχαιολόγους σε λίγες ανασκαφικές περιόδους έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της ανασκαφής σε τόπο αρκετά απομακρυσμένο και από την Αθήνα και από την Κρήτη όπου βρίσκονταν τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα.
  Πολύ πριν φύγει από τη ζωή παρέδωσε στην Αρχαιολογική Εταιρεία το χειρόγραφο της συστηματικής δημοσίευσης της ανασκαφής η οποία θα δημοσιευθεί σε πολλούς τόμους. Ο πρώτος τόμος δόθηκε αμέσως στο τυπογραφείο και ο Γιάννης Σακελλαράκης πρόλαβε να ιδεί τα δοκίμια και να κάνει διορθώσεις• δεν πρόλαβε όμως να τον δει ολοκληρωμένο γιατί έφυγε από τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου 2010.
  Ο πρώτος τόμος περιέχει το ιστορικό της ανασκαφής, τη γενική τοπογραφία της θέσης της, τα σχετικά με τη θέση των Κυθήρων και την επικοινωνία τους με άλλους τόπους κατά την αρχαιότητα, τη σημασία της ανακάλυψης ενός μινωϊκού ιερού κορυφής στο νησί, τις παλαιότερες επισκέψεις λογίων και φιλαρχαίων στον τόπο της ανασκαφής.
  Η ίδια η ανασκαφή και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο όπου αναλυτικά εκθέτονται και περιγράφονται από τον Γιάννη Σακελλαράκη οι τομείς της ανασκαφής και τα οικοδομικά λείψανα που αποκαλύφθηκαν.
  Δύο κεφάλαια του πρώτου τόμου έχουν γραφεί από συνεργάτες της ανασκαφής. Το κεφάλαιο Γ' γράφτηκε από τον Δημήτρη Κουρκουμέλη και επιγράφεται «Θαλασσινοί ορίζοντες του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό». Σ’αυτό εξετάζονται τα θαλασσινά ρεύματα γύρω από το νησί, οι άνεμοι που το προσβάλλουν , η ναυσιπλοία κατά την αρχαιότητα και η ναυτική τοπογραφία.
  Το κεφάλαιο Δ' έχει γραφεί από την Ελένη Γκίνη Τσοφοπούλου και θέμα του είναι «Οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας – Αγίου Νικολάου».
  Ήδη βρίσκεται στο τυπογραφείο ο δεύτερος τόμος και θα ακολουθήσουν άλλοι δυο με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση της μεγάλης αυτής ανασκαφής, έργο ενός από τους σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους, του Γιάννη Σακελλαράκη. Οι τόμοι αυτοί θα περιέχουν τη δημοσίευση των πολυπληθών και πολύ σπουδαίων κινητών ευρημάτων που θα φωτίσουν μια περίοδο της ιστορίας των Κυθήρων και των σχέσεών τους με τον γύρω κόσμο.
    Ανακαλύψτε τους χώρους ανασκαφών και μελετών της Εταιρείας
   

   
   Σ. Δάκαρη, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδη. Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης. Των ανασκσφών Δ. Ευαγγελίδη. Τόμος Ι. Επίγραφές 1-2220. Τόμος ΙΙ. Επιγραφές 2221-4216. Επιμέλεια Σωτήρη Τσέλικα. Ευρετήριο Γεωργίου Παπαδόπουλου. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 285, 286. Αθήναι 2013. τόμος Ι (ΒΑΕ285). 2
    

  Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, εγγραφείτε στο μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης.
   


    Βοήθεια χρήσης | Χάρτης πλοήγησης | Όροι χρήσης | Δικαιώματα